Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
666b9049 9896 a40d 9b31 3a55a038b187

Nationell digital infrastruktur

- På samma sätt som man för 100 år sedan hanterade det orimliga med att ha olika spårvidd på järnvägsspåren i olika delar av landet, ska vi nu se till att vi har 
gemensamma standarder för digitaliseringen i välfärden
.

Dåvarande digitaliseringsminister Anders Ygeman presenterade huvuddragen för en nationell digital infrastruktur den 2 december 2020. Denna strategi har nuvarande regering nu tagit vidare till handling.

Digitalisering på systemnivå
I september 2023 presenterade nuvarande regering uppdraget för en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. I december 2023 gav regeringen i uppdrag att kartlägga och föreslå en plan för nationell samordning av sjuktransporter – med en gemensam nationell digital infrastruktur för offentliga och privata aktörer.

De första stegen är nu tagna. Att regeringen inleder med samhällskritiska funktioner, ger förenklingar för kommuner och regioner att implementera andra digitala tjänster.

Nu samordnas alltså den digitala infrastrukturen för offentliga och privata aktörer, vilket ger en mer kostnadseffektiv utveckling för samhället och samtliga dess aktörer. 

Den skärpta lagstiftningen från EU – inom två år
En nationell digital samordning kommer som en direkt konsekvens av de EU-direktiv som blir svensk lagtext inom de närmaste åren. I EU-direktiven stipuleras internationell standard, vilket underlättar en harmonisering också av tekniklösningar. Flertalet av de nya EU-direktiven blir svensk lagtext redan inom två år: 


Säkerhet krävs i icke homogen multiapp-miljö
Bostäder blir en av de vanligaste miljöerna där en nationell samordning kommer bäst till användning för välfärden.

Listan är lång med huvudmän som ska ges tillgång till en bostad – fysiskt och digitalt. Hemtjänst, hemsjukvård, terapeut, sjukgymnast, sjukvårdsteam, läkare, specialister, akutläkare och ambulanspersonal. Lägg därtill listan med tekniska lösningar från tredjepartsleverantörer, så inses komplexiteten i såväl sårbarhetsanalys som åtgärder för att skapa cybersäkerhet.

Seminarier om ny lagstiftning
Internationella Teleunionen (ITU) har enats om de högre frekvenser för mobil kommunikation som introduceras redan 2027. Bostäder i Sverige blir i en snar framtid föremål för ökad nätutbyggnad inomhus – med högre lagstadgade krav på cybersäkerhet. En lång rad seminarier planeras nu med juridisk och teknisk expertis, med start i september, efter att delbetänkandet rörande CER-direktivet har publicerats den 16 september. 

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.